Wictorys Viola Baltica
- liten, lockig och lekfull
Maken och undertecknad var äntligen överens om att vi ville ha en hund till, inte minst för att Leia skulle kunna få ha någon att springa ikapp med...vi är ju bevars inte så snabba längre.
Frågan som då uppstod var: Skulle vi försöka para Leia, så hon fick egna valpar eller skulle vi köpa en valp från en annan kennel? Eftersom husse skulle plugga och matte fortsätta att jobba, föll valet på att köpa en valp.
När det stod klart att en av Rosies (Leias halvsysters ) valpar var lediga, så slog vi till! Vi hade ju varit helnöjda med såväl Leia som med stödet och uppbackning från Wictorys kennel så…Varför ändra ett vinnande koncept, tänkte vi?
- Och vem kunde motstå Wictory Viola Baltica (2024-09-23) ? Den minsta, men urstarka, lilla mörka valpen? Vi blev förälskade! Med tiken WICTORYS ZANTROPICAs linjer från Wictorys och Shibumis och KRISTALIANSI DJAIM BONDs linjer från St: Peterburg...vad måtte bli av denna kombination?!!
Kvinnonamnet Disa är ett fornnordiskt namn som betyder ödesgudinna. Det finns också nämnt i en gammal saga som enligt Arvid August Afzelius "Svenska folkets sago-häfder lyder:
Under kung Freys (eller Sigtrud) regeringstid, hotade hunger och nöd, eftersom skörden inte räckte till för den genom långvarig fred starkt ökade befolkningen. Kungen och herredagen beslöt att alla gamla, sjukliga och lytta skulle slås ihjäl och offras åt Oden. Men Disa, en dotter till kungens rådsherre Sjustin (eller Sixten) på Venngarn i Uppland, talade hånfullt om männens klokhet och menade sig kunna giva bättre råd.
Hennes tal retade kungen och för att sätta hennes fyndighet på prov inbjöd han henne komma till sig ej till fots, ej till häst, ej åkande, ej seglande, ej klädd, ej oklädd, ej inom år eller månad, ej på dag, ej på natt, ej i ny, ej i nedan.
Disa löste den svåra uppgiften så, att hon spände två ynglingar för en släde och lät vid ena sidan leda en bock. Hon hade det ena benet i släden och det andra över bocken samt var klädd i ett nät. Hon kom till kungen tredje dagen före jul, som dag icke räknades till själva året, utan som utfyllnad av året, i skymningen i fullmånaden. Kungen fann sådant behag i hennes förstånd och fägring, att han tog henne till drottning.
Det fattade beslutet övergavs, och efter Disas råd sändes efter lottkastning en del av folket försedd med vapen, jaktredskap och så mycket säd, som kunde erfordras till ett utsäde, till obebyggda orter norrut för att där uppodla jorden. Disas vishet aktades så högt i landet, att många svåra tvister hänsköts till hennes dom vid midvinteroffret i Uppsala, som därav fick bära namn av Disablot och Disating, varav midvintersmarknaden distingen är ett minne.
Därtill har vi ju även Dvärgprinsessan Disa som nämns i J.R.R. Tolkiens verk The History of Middle-earth, i volymen The Peoples of Middle-earth. Hon är en del av berättelse om de olika folken i Midgård, men hon har inte någon större roll i de mer kända verken som Hobbitboken, Sagan om ringen eller Silmarillion.
(More to come)